torsdag, december 24, 2009
I väntan på fyrverkerierna
Då måste vi skänka en tanke till de panamenska barnen. De har haft det som Teo i en månad! Alla klappar har legat under den importerade julgranen från Canada i husen här i området sedan i slutet av november. Vi kallar det tortyr men vår grannen Jorge kallar det träning i disciplin.
Men för att folk här ska kunna både få äta kakan och ha den kvar så gör man lite både ock, både frestar barnen med massor med julklappar under grannen i veckor OCH fyller på högen med ytterligare klappar på julaftonskvällen. Barnen måste ju tro att jultomten kommer på natten mellan 24 och 25 december. De ska nämligen väckas klockan tolv på natten för att upptäcka att det hade fått ÄNNU fler klappar. Och då får de äntligen öppna alla paketen. Man undrar ju hur många barn det är som egentligen sover de där få timmarna mellan julmiddagen och tolvslaget.
Frågan är förstås hur mycket disciplin det egentligen är här i husen. Vi har sett barn hela dagen som har provat sina nya klappar och kommit springande med sprillans nya leksaker i högsta hugg. Det här med att julaftonen ska festas in klockan tolv på natten verkar också vara lite flexibelt. Vi har sett och hört smällare och fyrverkerier sedan åttatiden. Billarmen häromkring verkar lite känsliga för så fort det smäller lite högt så ackompanjeras fyrverkerierna med billarm. Vansinnigt oväsen.
Men nu är det i skrivande stund snart dags att plocka fram champagnen och finkläderna. Klockan tolv går man ur huse för att skåla och fyrverkeria och önska önskningar inför nya året. Vill man bli rik ska man ha en ny klänning (det satsar Helena på) Vill man ut och resa mycket ska man ta med sin resväska ut osv.
Inte för att våra traditioner är mycket bättre och mer logiska än traditionerna här i landet. Vi tar un poco de todo och har litat till den svenska tomten men demokratiskt bestämt vilken julklapp som ska sparas under granen till natten. Vi har ätit sju-kiloskalkon på Jamie Olivers vis och snart måste jag påbörja väckningsrundan i huset inför nattens fest. Men att tvinga barnen vänta på att öppna ett kvadratmeter stort paket mer än åtta timmar var omöjligt. Där gick gränsen.
Ni där hemma har redan sovit gott på den goda skinkan i det vackra snölandskapet medan vi precis börjar julfesten. Så god juldag och ha härliga lediga dagar!
Djungelupplevelser
lördag, december 19, 2009
Juldekorationer i tropikerna
torsdag, december 17, 2009
Finbesök
Så det har blivit fart på turistandet. Hantverksmarknad, restauranger, kanalen, museum, djungeln, piren och shoppingcenter. Det är jättekul. Tycker jag. Barnen är gladast hemma när de får vika pappersgrodor med Helena eller lyssna på saga som farmor läser.
Barnen i grannskapet har börjat sluta skolan så det sociala livet har intensifierats ytterligare. I lördags var det spontan Barbeque hos Amy och Jorge som tyvärr slutade med att grannpojken José Guillermo fick sy 24 stygn under knäet efter att ha lekt i lianerna. I tisdags var vi bjudna på stor julfest med fylld kalkon, varm skinka med ananas och sötpotatis med marshmellows hos Maribel och Jorge. (Ja, Amy och Maribels män heter likadant, det är inte samma man och jag är inte rörig.) Det var härligt panamanskt storslaget och supertrevligt och sötpotatisen smakade otäckt.
Andreas har varit i Dominikanska republiken ett par dagar men kommer hem ikväll. Sommaren är på väg och särskilt sen eftermiddag/tidig kväll är helt fantastiskt härliga. Så Anita, och numer Helena, har fått inblick i ett ganska intensivt, varmt och socialt vardagsliv. Däremot har vi misslyckats kapitalt med att frammana julstämningen. Vi funderar allvarligt på att släppa de vanliga och göra det helt panamanskt istället. Ingenting kommer ju ändå bli som hemma.
fredag, december 11, 2009
måndag, december 07, 2009
Fruktmani
Himmelriket fick sin höjdpunkt när Andreas köpte en frukt- och grönsakscentrifug i New York. Det var förvisso något komplicerat att forsla den genom tre tullar och därmed tre röntgenapparater, Men det var det värt. En Tangerine passion på söndagsmorgonen eller en Tropical deluxe en helt vanlig måndag gör hela dagen till en fest. Och det kommer inte ta slut. Juiceboken har 405 sidor! Och då har vi ännu inte helt utforskat den frysta varianten som gör vanlig frukt till smoothies.
Juiceprojektet innehåller både systematik, spontanitet och svallande känslor. Guava och Äpple i kombination är kärlek. Överdosering av ingefära skapar kräkkänslor. Vattenmelon är 100% energy, 100% detox och 100% skin och dövar dåligt samvete för att barnen får varma mackor både till frukost och lunch. Juiceboken fungerar som kvällslektyr och har nu små post-it lappar i olika färger som hjälp för minnet. Vi går upp 10 minuter tidigare på mornarna för att hinna kärna ur och skala det som ska skalas. Vilken drink det blir har vi bestämt redan kvällen innan och gömt undan frukten som ska användas så barnen inte äter upp den. Maniskt? Absolut.
För övrigt fick jag papaya och kaffe på sängen imorse. Och en vacker teckning med lång text på spanska och svenska. Skrivet i skrivstil. Mors dag är inte så dumt ändå.
torsdag, december 03, 2009
Mors dag är nationell helgdag
Sedan fick mammorna, och Sofias pappa, en i taget lyfta upp sitt barn och tavlan och alla applåderade åt de vackra och välliknande skapelserna. Teo är rejält tung nu, och möjligen något för stor för att fira sin mamma på detta viset, men han är väluppfostrad och visade lojt upp teckningen, förlåt, tavlan. Sedan sköt han över ett paljett- och glitterbestrött kuvert med ett guldkantat tryckt kort på vilket det stod att jag var hans mest uppskattade skatt och att han är mig evigt tacksam för att jag fyller hans liv med så mycket glädje. På spanska. Jag frågade Teo om han visste vad det stod på kortet. Han ryckte på axlarna. "-Nä, vad står det?"
lördag, november 28, 2009
Kokosnötter och landförvirring
torsdag, november 26, 2009
Telma är mest normal i familjen
Det är ingen fara. Hon mår bra, är ganska lycklig både i skolan och hemma. Rektor, psykologen och lärarna i skolan upplever att hon är integrerad och att det gått jättefort för henne. Hon förstår mer och mer, hänger med på lektionerna och har de senaste veckorna börjat skratta, springa i korridorerna (som man ju absolut inte får!) och leker med de andra barnen på rasterna. Men hon känner sig ensam ibland. Hon saknar sina kompisar i Sverige. Vi märker att hon är lite argare än vad hon brukar vara och framför allt mycket kaxigare mot hos. Nästan lite tonåring ibland. Hon säger att allt är bra här, men hon vill ha en eller flera bästisar.
Telma förstår intellektuellt att det tar tid att lära sig ett språk och få vänner. Men hon blir förstås otålig. Flickorna i klassen - de är bara fem tjejer! - har ibland svårt att släppa in Telma och glömmer att ta med henne, förklara för henne och se till att hon är på båten. Det är tom ett par tjejer som kan vara lite extra avundsjuka när Telma är med. Fröken gör vad hon kan men det är inte så lätt med åttaåriga tjejer som precis har börjat ha bästisar.
Men Telma är också den modigaste i familjen. Hon tar kontakt med de äldre flickorna på skolan och har plötsligt fått kompisar i de andra klasserna. Jag förvånas ofta av att både längre och större flickor kommer fram och hälsar och pussar på Telma. Och nu tror vi att ett genombrott kommit. Igårkväll kom en holländsk kvinna fram och frågade om jag var Telmas mamma, var vi bor och om deras nioåriga dotter Sophi kan få bjuda hem Telma någon gång. Det visade sig att de bor 500 meter från oss! Telma blev överlycklig, de två tjejerna har redan funnit varandra på skolan och Sophi har tom på egen hand börjat ta reda på viktiga meningar på svenska.
På något sätt känns det som att det är just vad Telma behöver, något hemvant. Alla gosedjuren hemifrån och mina tunna svenska pannkakor räcker inte. En blond europeisk kompis kan mycket väl vara den "vila" Telma behöver från allt panamanskt. Hon klarar det jättebra, men ny skola, nytt språk, nya kompisar och all denna kaos som ständigt pågår i skolan är så ansträngande för henne. Det är egentligen inte så konstigt att det är hon som är mest normal, det är också hon som har den tuffaste vardagen. Det är snarare ett under att hon orkar och att hon oftast är glad både när vi lämnar henne halv åtta och hämtar henne klockan tre. Man undrar ju om någon av oss andra tre hade varit det om vi hade varit i hennes skor. Telma är en makalöst modig och tuff liten tjej. Fast hon börjar bli ganska stor nu förstås.
måndag, november 23, 2009
Internationellt julbak i hettan
fredag, november 20, 2009
Påhälsning av polisen
Den som trodde att jag är en modig kvinna har fel. Nu är jag gift. Så jag sprang uppför trappan, väcker Andreas och ber honom gå ut. (UT? Tänk om tjuven lurar bakom presenningen jag hängt på tork?) Andreas är modig, rättrådig och stark. Han klär på sig och utan att tveka öppnar dörren och går helt enkelt ut och pratar med poliserna. Vår dörr till bottenvåningen, där alltså cyklarna står, hade stått öppen och poliserna var oroliga att det varit inbrott. Inget annat. Jo förresten, trodde Andreas att Sverige skulle ta sig vidare till VM i fotboll?
Man ska alltså inte vara rädd för polisen. Tvärtom, det är tack vare dem vårt område är så säkert. Nästa gång ska jag bjuda dem på lussebullar. Och så ska vi naturligtvis bli noggrannare med att stänga dörren.
onsdag, november 18, 2009
Strandproblematiken
USA gav Panamakanalen, och dess inkomster, till Panamaborna för snart tio år sedan. Efter det har en byggexplosion skett. Panama Citys skyline är pepprad med lyftkranar och varannat höghus är under konstruktion. Det byggs så fort och så mycket att infrastrukturen inte hinns med, eller inte prioriteras. Avlopp av dagvatten eller från områdena som i Stockholm skulle kallas för miljonprogramsområden, renas inte utan går rätt ut i havet. Det är helt galet.
Å andra sidan är det inte dumt att behöva ut och åka lite när man ska bada. På vägen både till kusten på Karibiska sidan och längs kusten på Pacificsidan mot Costa Rica får man uppleva riktiga Centralamerika. Både Andreas och jag har drömt om att åka Panamerican Highway i egen bil och stanna vid sjaviga kiosker och köpa apelsiner. Himlen är full av elledningar, har man otur kan man få väja för hönor och håll alltid ett öga i backspegeln för att upptäcka de livsfarliga diablo rojos (de röda djävlarna) som bussarna kallas. Landskapet är underbart vackert med kullar, vulkaner och så havet förstås.
Väl framme vid Playa Santa Clara är vi först på plats trots att klockan är snart elva. Ett par restauranger spelar salsa-musik men i övrigt är det ganska sömnigt. Så småningom droppar folk in och stora familjer med släktingar och kompisar rullar in stora kylboxar och packar upp lunchpaketen under halmtaken. Ändå blir det aldrig trångt på stranden, bara trevligt och hjärtligt. Kanske behöver alla komma ifrån storstan och göra utflykt ibland. Kanske därför som stadsplaneringen haltar i Panama City. Det går ingen nöd på folket. Tråkigt bara att havslivet får lida för det.
måndag, november 16, 2009
Ge mig styrka, gott humör och mod att vara oärlig
Innan dagens händelse tyckte vi att pappersexercisen gått lite väl enkelt. Redan i Sverige förstod vi att det skulle bli besvärligt. Panamas myndigheter måste för att ta emot våra barn i skolan ha ett utdrag på att de gått i skolan i Sverige och betygen de senaste två åren. Nu har vi ju inte betyg i Sverige så jag bad rektor och Teos tidigare förskolechef skriva att barnen gått i skola/förskola de senaste två åren och att de var godkända och inte hade några inlärningssvårigheter. Jag tänkte att det var det som var den viktiga informationen Panama kunde behöva för att våra barn skulle få börja skolan här. Rektor och förskolechef var mycket hjälpsamma och satte stämplar på papprena så ordentligt.
Nu visade det sig att Panamas ambassad behövde verifiera papprena, eller legalisera dem som de kallade det för. Och för att ambassaden skulle kunna göra det så behövde en svensk Notarius Publicus intyga att signaturerna inte var falska. Ett par dagar innan planet lyfte från Sverige fick jag cykla med papprena mellan Lidingö Stadshus och ambassaden och betala först 100 kronor per papper hos NP och sedan 300 per papper på ambassaden. Jag valde ut tre papper av de eventuellt intressanta jag lyckats skrapa ihop. När jag frågade på ambassaden om de trodde att det var rätt papper viftade hon med handen att jo, jo, säkert, bara de är välstämplade så. Och det blev de ju nu. Med massor med stämplar och postiller (frimärken som de viker runt hörnet) och en massa signaturer överallt.
Receptionisten på Isaac Rabbin tittade på de välstämplade papprena och sa: -Mycket bra, nu behöver de stämplas av först utrikesminsiteriet och sedan utbildningsministeriet. Hon gav mig adresserna. Utrikesministeriet var ingen match. Det var knappt kö och efter att ha tagit emot papprena och skickat mig till banken för att betala 2 dollar (billigt!) per papper så kunde jag sedan hämta ut dem i god ordning på eftermiddagen. Med ännu fler stämplar och signaturer.
Så idag skulle jag alltså till den sista anhalten i exercisen - utbildningsministeriet. Och där stod alltså denna förhatliga paranta dam och sa att de där papprena är inte vad de vill ha. De vill ha betygen, per ämne. -Jo, svarar jag vänligt, men i Sverige har vi inte betyg i skolan i de lägre årskurserna. -Det spelar ingen roll, säger damen, det är det myndigheterna här ska ha. - Jag förstår, försöker jag, de här papprena jag har säger i löpande text att de är godkända. -Nej, de där papprena räcker inte. Det ska vara BETYG.
Jag bläddrar igenom min bunt papper som jag tagit med mig "för säkerhets skull" och drar fram ett papper som Telmas lärare skrev som betygsliknande, "i fall att". Det är med kryss och lite text uppdelat på de olika ämnena, på engelska. Jag frågade damen om det var något sådant här hon behövde. Jo just precis ett sådant papper kunde hon tänka sig trots att det inte var officiellt, hade ingen signatur och inte en enda stämpel. Men på spanska. Hon plockade fram en dålig kopia av någon slags lagtext där det i §4 står att utländska dokument ska vara översatta av en auktoriserad och godkänd översättare.
Aha, ok. Men stopp. Vilken årskurs var det här? Hade jag inte sagt att hon hade börjat ettan men inte avslutat tvåan och att hon nu i mars skulle börja trean? Jo, sa jag, men vi har ett annat läsår i Sverige. -Det spelar ingen roll. Hon kan inte börja trean utan att avsluta tvåan, säger damen och suckar högt. - Jag förstår, säger jag, men hon är åtta år och gått i skolan i två år och har tillräckligt med kunskaper för att börja trean med alla de jämnåriga som hon går med nu. Vår nolla är som er etta och vår etta som er tvåa. Jag förklarar att hon går i tvåan nu och läraren tycker att hon är på rätt nivå.
Men tanten är obeveklig. Hon ska ha ett betyg från ettan för att överhuvudtaget få början tvåan (som ju innebär att hon skulle få gå om ett år!!!!) Att vi sedan inte har betyg och att vi har annat läsår är ointressant. -Vi bryr oss inte om hur ni har det i Sverige, säger hon snorkigt. -Här i Panama kan man inte börja trean förrän man examinerats i tvåan. Och så är det! säger hon och viftar med lagpappret. Sedan vänder hon sig om och börjar demonstrativt plocka med andra papper. För säkerhets skull lägger hon till: -Det är enkel matematik. Har hon inte gått tvåan måste vi ha ett betyg från ettan. Det är då jag i mitt sinne ber henne flyga och fara och öppnar munnen för att be att få tala med hennes chef. Tack och lov är det bara Muchas gracias som kommer ut och jag vänder mig om och går alltså ut i bilen och gråter av ilska.
Min nygifta lillebror och hans peruanska fru har en hög av dessa upplevelser, och säkert kan man stöta på en trilsk statstjänsteman i Sverige någon gång. Tyvärr tröstar det inte en högdesillusionerad hemmafru: Två månaders pappersarbete måste börja om från början. Först måste vi hitta en auktoriserad och av utbildningsministeriet godkänd översättare. Så ny runda med det nya pappret för att få nya stämplar och signaturer. Men, de papprena jag har betalat en förmögenhet för att få stämplar och signaturer på, var de helt onödiga? Och VARFÖR HAR INGEN SAGT ATT DE MÅSTE VARA PÅ SPANSKA?
Och vilket papper är det rätta pappret om de tre jag hade var fel? Uppenbarligen krävs här ett slirande på fakta. Vi måste helt enkelt lämna in ett betyg. Ska vi låtsas att det omdömesliknande pappret (med kryss) som Telmas förutseende lärare skrev är ett officiellt betyg? Ska vi då plocka fram tippex och radera åk två och skriva dit en etta? Och därmed riskera att hon får gå om tvåan, dvs vår etta? Eller ska Andreas åka dit med samma papper med tvåan på och låtsas om som om Telma gått klart tvåan? Eller ska man bara gå och lägga sig och hoppas att det är en ny dag imorgon full med nya spännande upplevelser, lärorika erfarenheter och... exotiska kvinnliga statstjänstemän i klimakterieåldern som ska övertalas?
söndag, november 15, 2009
Djungeltur i flip-flop
torsdag, november 12, 2009
Isaac Rabin
måndag, november 09, 2009
Vindstilla
söndag, november 08, 2009
Festligheter och firande
torsdag, november 05, 2009
Vi har apor i trädgården
tisdag, november 03, 2009
Telmas triathlonbragd
måndag, november 02, 2009
Tvättmaskinsmisären
Vi köpte tvättmaskinen ganska omgående och redan efter första tvätten upptäckte vi att kläderna blir smutsigare av att tvättas. Jag ägnade ett para dagar åt att läsa instruktionsboken fram och baklänges och jag är nu en hejare på spansk tvättvokabulär. Men det hjälpte inte. Tvätten blev fortfarande inte ren trots att jag gjorde alla rätt och provade alla möjliga program med alla möjliga olika kombinationer. Däremot fransade sig underkläderna.
När jag upptäckte att jag det jag använt som tvättmedel i själva verket var sköljmedel (gud så pinsamt!) så trodde jag att problemet var löst. Men nej, tyvärr. Det blev inte ens rent med det dyraste tvättmedlet som går att uppbringa i landet. Jag matar maskinen med klor (fy så omiljövänligt men grannarna säger att det är ett måste och jag var tvungen att testa) men... det hjälper inte.
Så upptäckte vi att maskinen inte värmer vattnet så som hemma i Sverige. Aha, där är förstås problemet. Kläder kan ju inte bli rena i kallvatten. Röda Korset ringde rörmokaren och tänk, när de ringer tror man väl att det är kris och katastrof så han kom på en gång och sågade, svetsade och skruvade ihop en varmvattenkran till tvättmaskinen. Hmmm, men det fanns ingen ingång för varmvatten in i själva maskinen. Asch, jag har köpt en liten slang och helt enkelt lyfter på locket till maskinen och sprutar i lagom mängd varmvatten när det är dags för vattenpåfyllnad i tvättprogrammet. Funkar utmärkt. Men tvätten blir fortfarande inte ren.
Nästa led i felsökningsprocessen är nu förbehandling. Jag har hittat hyllan i affären med olika fläckborttagningsmedel som alltså ska strykas på, hällas på eller gnuggas in innan tvätt. Jag är inne på medel nummer tre på hyllan. Ett av dem är möjligen något bättre än de andra, men helt rent blir det ju inte.
Under experimenttiden hoppas jag att barnen aldrig tar av sig skorna i skolan så att fröken ser hur smutsiga strumpor de har. Skoluniformerna har de tre var av och så länge behöver Telma inte använda gympa-tröjan som hon spillde apelsinjuice på en dag. Jag har köpt korta shorts till Teo så att han slipper använde dem som går nedanför knäna för dem blir det gräsfläckar på när han spelar fotboll. Om jag provat tvätta för hand? Det är ju det jag gör nuförtiden, varje gång innan jag lägger tvätten i maskinen. Funkar hjälpligt, men i relation till arbetsinsatsen kunde man förvänta sig ännu bättre resultat.
Grannarna skrattar åt mitt engagemang, de har gett upp tvättkampen för länge sedan. Men jag tänker inte ge upp. Med vår gamla electrolux gick det ju (när jag längtar hem så är det för att jag tänker på den.) När jag avverkat fläckborttagningshyllan och provat alla tvättmedel återstår bara en lösning, den som alla andra använder sig av: hemhjälp. Så var vi där igen. Överst på listan i den kommande anställningsintervjun står numera: hur får du skolstrumporna rena?
söndag, november 01, 2009
Teo är bird och Telma är samedi
Båttur
Krokodil till lunch
De första veckorna i Panama var inte superkul. Inga möbler, ingen internet, tvättmaskinen tvättade inte rent och sängarna var för hårda. Då hyrde vi bil och åkte en kvart längre in i djungeln. Där åt vi lunch på en restaurang som stod på pelare i vattnet. När vi precis ätit upp efterrätten frågade servitrisen om vi sett krokodilen under våra fötter. Va? Men mycket riktigt. Precis under golvet låg krokodilen och väntade på brödsmulor...
Och mitt i all krokodillunch så tuffade de stora fartygen förbi i kanalen. Vad gör det att kläderna inte är rena och att man inte kan läsa DN på nätet när man kan ha det så här spännande?
Poolen
40-årskris?
När jag skulle fylla 40 tog barnen och Andreas ledigt redan på fredagen och vi tog ett skruttigt 20-mannaflyg till en ö i Pacific. Den är inte öde, 500 hushåll bor där och vi var inte först heller: Shahen av Iran, Julio Iglesias, Mel Gibson och Danny de Vito har redan upptäckt Isla Contadora och byggt sig några finfina hus där. Men när vi kom var det knappt en kotte där. Vi hade stränderna för oss själva och kuskade runt i en golfbil för att upptäcka dem. På lördagen stack vi ut i båt med en kille från grannön och såg valar, delfiner och de öde öarna som Robinson Crouse, svt, spelades in på 2006. Makalöst. Vi snorklade från båten och barnen hittade stora och hela snäckor som vi sedan fick stoppa i resväskan på vägen hem. Man skulle kunna tro att det var rena rama paradiset. Precis så litet och icke-fungerande som gör att man får en känsla av att det är genuint. När vi klev av flygplanet t ex så fick vi helt enkelt promenera fram till en grind och kliva ut på gatan. Inget stationshus, ingen tull, ingen passkontroll, no nada.
Min unge man Andreas däremot blir bara yngre och yngre av alla erfarenheter, det ser man på bilden.
Vårt nya hem
Just idag har jag planterat två bouganvillor, en jasmin och två hibiskus på vår gräsmatta. Det blev vansinnigt vackert. Men jag fick duscha efteråt. Våra grannar skakade på huvudet åt mig, gräva hål i gräsmattan gör inte husfrun själv. Här gör husfrun ingenting själv, annat än eventuellt bakar bananbröd och fattar beslut om hur saker och ting ska vara. Vi börjar förstå att hemhjälperskorna i området tror att vi har det förskräckligt smutsigt hemma eftersom vi inte har en dam här som städar åt oss... Nu är det bara en tidsfråga innan de blir arga på oss för att vi inte bidrar till att öka landets arbetsmarknad. Så i vår strävan att integrera oss så måste jag nog hålla mig från att gräva på Söndagsförmiddagar och se mig om efter någon som kan komma och hjälpa mig tvätta barnens skoluniformsstrumpor (för jag vet inte hur man gör för att få dem rena!).