onsdag, november 18, 2009

Strandproblematiken

På google earth ser man långa vita stränder både i Panama City och runt omkring. De finns där på riktigt också, och riktigt vackra dagar solsken och blå himmel känns de riktigt badinbjudande. Men nej, nej, den som törs stoppa stortån i det vattnet riskerar livet. Havet är så förorenat att närmsta strand som man kan bada vid, och känna sig säker, ligger en och halv timmes bilväg från Panama City.

USA gav Panamakanalen, och dess inkomster, till Panamaborna för snart tio år sedan. Efter det har en byggexplosion skett. Panama Citys skyline är pepprad med lyftkranar och varannat höghus är under konstruktion. Det byggs så fort och så mycket att infrastrukturen inte hinns med, eller inte prioriteras. Avlopp av dagvatten eller från områdena som i Stockholm skulle kallas för miljonprogramsområden, renas inte utan går rätt ut i havet. Det är helt galet.

Å andra sidan är det inte dumt att behöva ut och åka lite när man ska bada. På vägen både till kusten på Karibiska sidan och längs kusten på Pacificsidan mot Costa Rica får man uppleva riktiga Centralamerika. Både Andreas och jag har drömt om att åka Panamerican Highway i egen bil och stanna vid sjaviga kiosker och köpa apelsiner. Himlen är full av elledningar, har man otur kan man få väja för hönor och håll alltid ett öga i backspegeln för att upptäcka de livsfarliga diablo rojos (de röda djävlarna) som bussarna kallas. Landskapet är underbart vackert med kullar, vulkaner och så havet förstås.

Väl framme vid Playa Santa Clara är vi först på plats trots att klockan är snart elva. Ett par restauranger spelar salsa-musik men i övrigt är det ganska sömnigt. Så småningom droppar folk in och stora familjer med släktingar och kompisar rullar in stora kylboxar och packar upp lunchpaketen under halmtaken. Ändå blir det aldrig trångt på stranden, bara trevligt och hjärtligt. Kanske behöver alla komma ifrån storstan och göra utflykt ibland. Kanske därför som stadsplaneringen haltar i Panama City. Det går ingen nöd på folket. Tråkigt bara att havslivet får lida för det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar