måndag, november 02, 2009

Tvättmaskinsmisären

En gång för alla ska jag berätta om kampen för rena kläder. Den har varit en följetong sedan vi flyttade hit och utvecklats till att bli livets stora vardagsproblem. Kläderna blir helt enkelt inte rena när man tvättar dem i Panama.

Vi köpte tvättmaskinen ganska omgående och redan efter första tvätten upptäckte vi att kläderna blir smutsigare av att tvättas. Jag ägnade ett para dagar åt att läsa instruktionsboken fram och baklänges och jag är nu en hejare på spansk tvättvokabulär. Men det hjälpte inte. Tvätten blev fortfarande inte ren trots att jag gjorde alla rätt och provade alla möjliga program med alla möjliga olika kombinationer. Däremot fransade sig underkläderna.

När jag upptäckte att jag det jag använt som tvättmedel i själva verket var sköljmedel (gud så pinsamt!) så trodde jag att problemet var löst. Men nej, tyvärr. Det blev inte ens rent med det dyraste tvättmedlet som går att uppbringa i landet. Jag matar maskinen med klor (fy så omiljövänligt men grannarna säger att det är ett måste och jag var tvungen att testa) men... det hjälper inte.

Så upptäckte vi att maskinen inte värmer vattnet så som hemma i Sverige. Aha, där är förstås problemet. Kläder kan ju inte bli rena i kallvatten. Röda Korset ringde rörmokaren och tänk, när de ringer tror man väl att det är kris och katastrof så han kom på en gång och sågade, svetsade och skruvade ihop en varmvattenkran till tvättmaskinen. Hmmm, men det fanns ingen ingång för varmvatten in i själva maskinen. Asch, jag har köpt en liten slang och helt enkelt lyfter på locket till maskinen och sprutar i lagom mängd varmvatten när det är dags för vattenpåfyllnad i tvättprogrammet. Funkar utmärkt. Men tvätten blir fortfarande inte ren.

Nästa led i felsökningsprocessen är nu förbehandling. Jag har hittat hyllan i affären med olika fläckborttagningsmedel som alltså ska strykas på, hällas på eller gnuggas in innan tvätt. Jag är inne på medel nummer tre på hyllan. Ett av dem är möjligen något bättre än de andra, men helt rent blir det ju inte.

Under experimenttiden hoppas jag att barnen aldrig tar av sig skorna i skolan så att fröken ser hur smutsiga strumpor de har. Skoluniformerna har de tre var av och så länge behöver Telma inte använda gympa-tröjan som hon spillde apelsinjuice på en dag. Jag har köpt korta shorts till Teo så att han slipper använde dem som går nedanför knäna för dem blir det gräsfläckar på när han spelar fotboll. Om jag provat tvätta för hand? Det är ju det jag gör nuförtiden, varje gång innan jag lägger tvätten i maskinen. Funkar hjälpligt, men i relation till arbetsinsatsen kunde man förvänta sig ännu bättre resultat.

Grannarna skrattar åt mitt engagemang, de har gett upp tvättkampen för länge sedan. Men jag tänker inte ge upp. Med vår gamla electrolux gick det ju (när jag längtar hem så är det för att jag tänker på den.) När jag avverkat fläckborttagningshyllan och provat alla tvättmedel återstår bara en lösning, den som alla andra använder sig av: hemhjälp. Så var vi där igen. Överst på listan i den kommande anställningsintervjun står numera: hur får du skolstrumporna rena?

3 kommentarer:

  1. Ja, jag gissar att det bara återstår följande:
    * vända kläderna ut och in
    * lägga om dygnsrytmen och bara gå ut efter skymningen så ser man inte sorgkanterna
    * om Andreas nödvändigtvis måste gå på möten så kan han svepa en trendig halsduk runt halsen (kliar gott i hettan)
    * och nu när internet är uppe så kan barnen sköta skolgången via datorn.

    Simsalabim!

    SvaraRadera
  2. Eller varför inte låta mångas förmodar om oss svenskar som sexgalningar få näring och gå nakna :-)

    SvaraRadera
  3. He he, tack för de fina uppslagen. Alla råd kommer att testas innan detta är över. Räkna dock inte med bildbevis...

    SvaraRadera