torsdag, december 17, 2009

Finbesök

Bara några dagar efter att farmor Anita kom så landade också faster Helena. De njuter av värmen och solen efter det gråtråkiga November som var i Sverige. Igår doppade sig Helena och Telma i trädgårdspoolen till Joannas förvåning och glädje. -Äsch, säger jag, vi är utlänningar så vi får göra sådant.


Så det har blivit fart på turistandet. Hantverksmarknad, restauranger, kanalen, museum, djungeln, piren och shoppingcenter. Det är jättekul. Tycker jag. Barnen är gladast hemma när de får vika pappersgrodor med Helena eller lyssna på saga som farmor läser.


Barnen i grannskapet har börjat sluta skolan så det sociala livet har intensifierats ytterligare. I lördags var det spontan Barbeque hos Amy och Jorge som tyvärr slutade med att grannpojken José Guillermo fick sy 24 stygn under knäet efter att ha lekt i lianerna. I tisdags var vi bjudna på stor julfest med fylld kalkon, varm skinka med ananas och sötpotatis med marshmellows hos Maribel och Jorge. (Ja, Amy och Maribels män heter likadant, det är inte samma man och jag är inte rörig.) Det var härligt panamanskt storslaget och supertrevligt och sötpotatisen smakade otäckt.


Andreas har varit i Dominikanska republiken ett par dagar men kommer hem ikväll. Sommaren är på väg och särskilt sen eftermiddag/tidig kväll är helt fantastiskt härliga. Så Anita, och numer Helena, har fått inblick i ett ganska intensivt, varmt och socialt vardagsliv. Däremot har vi misslyckats kapitalt med att frammana julstämningen. Vi funderar allvarligt på att släppa de vanliga och göra det helt panamanskt istället. Ingenting kommer ju ändå bli som hemma.

2 kommentarer:

  1. Jag röstar för panamansk jul! Vi ska ha en japansk/svensk jul med skaldjur istället för skinka. Godare i sommarvärmen. För julstämning, det blir det inte hur mycket man än tar i.

    SvaraRadera
  2. Det har du helt rätt i. Nu har vi blivit lovade en palm av vår granne som hon ska hugga ned och som vi ska ha som julgran. Med stenar och snäckor i krukan. Är det panamansk jul så är det.

    SvaraRadera