lördag, mars 13, 2010

Forskningen har rätt

Institutionen för Språkforskning på Stockholms Universitet hävdar att förståelsen för begrepp är en kunskap som lagras i hjärnan. Olika språk är bara kanalerna för denna kunskap. Ju större grepp man har om sitt modersmål, desto enklare är det att överföra den kunskapen till andra språk.

Så ingen borde ha blivit förvånad när Telma hade högläsning i klassen i torsdags och läste långa meningar och svåra ord på spanska som ett rinnande vatten. Men lärare Lilian och alla barnen tappade hakan. Det blev sådan uppståndelse på skolan att snart visste alla vad som hänt i klass tres högläsning. Bara Telma och en pojke till fick grönt ljus, alla andra hade fått gult eller gulrött.

Men när man tänker efter så är det ju egentligen inte så konstigt. Svenska och spanska låter som det står, mer eller mindre. Och Telma är en bokmal, på svenska. De kartonger vi skeppade hit var till hälften fulla med böcker till barnen. Och så har vi fått en påfyllning med 15 böcker innan jul. Många av böckerna läser hon om, bara för att hon tycker så mycket om dem. Idag kan vi konstatera att det var rätt satsning. Ju mer svenska, desto enklare har det varit att lära sig spanska.

Samtidigt bör man reflektera lite över att Telmas klasskamrater inte läser bättre. Vi har haft jättesvårt att hitta barnböcker på spanska. De som finns är svindyra och är egentligen bara de traditionella disneysagorna. Det finns ett enda bibliotek i hela landet. Vi har länge förundrats över den icke-existerande läskulturen och hur märkligt det är att barnen inte uppmuntras att läsa mer. För vad händer då, när barnen inte får godnattsagor eller läsa själva? Vad händer med deras fantasi, kreativitet och språkutveckling?

Kanske har jag läst för mycket forskning kring språkutveckling. Men faktum är att här någonstans tror jag att roten till Panamas bekymmer finns. Ett rikt språk och stark kreativitet är grunden att förstå omvärlden, lära sig nya saker och lösa problem. Det skulle det här landet behöva lite mer av.

Så länge kan vi gratulera Telma till att slå hela skolan med häpnad!

3 kommentarer:

  1. Grattis Telma! Vad du är duktig, nästa gång vi ses ska vi bara prata spanska, eller hur? Teo är säkert också jätteduktig nu på spanska!

    SvaraRadera
  2. Just det! Fram för högläsning på kvällarna för alla barn, böcker i alla former till alla människor, läsning, läsning! Så tacksam man kan vara för att kan kan läsa - tänk så mycket rikare liv man får!

    Och vilken UNDERBAR bild av vårt älskade barnbarn!

    SvaraRadera
  3. Ja vist blir man stolt!
    Kram
    Farmor

    SvaraRadera