måndag, mars 29, 2010
Segern mot Utbildningsministeriet
Men nu är det klart. Bara häromdagen kunde jag med darrande hand överlämnna det yttersta beviset på att Utbildningsministeriet tillåter Telma att gå i skolan här i landet. Det tog mig sex månader att till slut få detta dokument. Sex månader och många ilskna tårar, flera vakna nätter, fyra resor till utbildningsministeriet, avsevärt många mejl till Telmas svenska fröken och många, många strategiska och taktiska diskussioner med min man men också med skolan, grannarna och andra föräldrar.
Ni minns hur det började redan i Sverige och hur jag fick fortsätta jaga runt till olika ministerier och få underskrifter och stämplar. (För att få börja skolan i Panama måste man visa barnens betyg från de två tidigare skolåren. Panama har ingen förståelse för att andra länder inte har betyg men jag hade samlat på mig lite olika papper som skulle ge motsvarande relevant information. Trodde jag.) Det tog tvärstopp hos den tvära damen på utbildningsministeriet, ett inlägg i november tror jag det var. Nästa gång jag åkte till tvära damen hade jag med mig Röda Korset och nya papper som skulle föreställa betyg och dess översättningen. Tvära damen var fortfarande tvär. Hur trodde jag att hon skulle kunna ta emot dessa papper när de varken hade underskrift eller stämpel? Och visst hade jag sagt att Telma börjat tvåan i Sverige men inte slutat tvåan? Då kunde hon ju inte börja trean! Vad trodde jag egentligen!?
Telmas tidigare fröken Maria är en oerhört vänlig själ. Hon skrev ut de betygsliknande papprena igen med kryss i olika ämnen för Telma, skrev noggrant datum för åk 0 och åk 1, bad rektor skriva under och satte rejäla stämplar på papprena. Dock samma innehåll som tidigare. En kompis råkade ha en tur till Sverige inplanerad så han agerade postgång (den säkraste vi kunde få) och levererade dumlekola och djungelvrål samtidigt vid hemkomsten till Panama. Fru rektor på nya skolan skrev också ett fint certifikat som sade att Telma påbörjat tvåan i Sverige och avslutat på Isaac Rabin som "åhörare". Månaderna på Isaac Rabin visade att Telma har kvalificerat sig att börja trean. Och så hade rektor signerat vackert och satt fina stämplar.
Tredje besöket tog jag med mig Yohana som stöd och hjälp. Tack och lov. Tvära damen var som vanligt lika tvär. Tills Yohana mjukade upp henne och jag ansträngde mig till det yttersta att vara ödmjuk och trevlig på gränsen till mjäkig. Då hade hon länge bläddrat bland papprena, noga synat signaturer och stämplar, knorrat kring att Telma inte avslutat tvåan och suckat djupt några gånger. Men så till slut, efter en evighet, lutade hon sig tillbaka och det började rycka lite i mungipan och hon säger att: - NU har ni förstått vad det är jag vill ha. Det ska nog gå bra, frun.
Plötsligt berättar damen att hon egentligen skulle ha hetat Telma, men att hennes mamma var lite förvirrad på sjukhuset när hon föddes så därför blev det Elma i papprena. Hon är den enda som heter det i Panama, och det är ganska fult egentligen, men nu har hon vant sig. Innerst inne dock så älskar hon namnet Telma. Där ser man. Då tycker man att det kunde ha räckt med signaturerna och stämplarna jag hade samlat på mig första gången. Eller så är det just därför som det var så svårt. För obegripligt är det.
Så slutet då. På måndagen åkte jag upp till ministeriet för att hämta det där pappret som skulle vara resultatet av alla ansträngningar. Av lättnad flyger jag nerför trapporna med pappret i högsta hugg. Först i bilen läser Yohana igenom det och säger: - Men här står ju att Telma får börja tvåan. Det är ju trean hon börjat!
Jag dör. Ska jag behöva börja från början? Åka tillbaka och försöka få dem ändra beslutet? Det går aldrig. Jag ligger sömnlös hela natten. På morgonen har jag påbörjat den mentala processen som ska få mig att acceptera att Telma får gå om tvåan. Men först ska jag göra ett försök att få skolan att ringa ministeriet och böna och be chefen att låta Telma ändå gå i trean. Jag är laddad till tänderna när jag kliver in i skolan och tänkt ut precis vad jag ska säga. Jag lämnar över pappret jag fått och halvvägs in i min för-övade harang säger Jennifer i receptionen: - Men fru Sandin, det här är godkännandet för att hon började tvåan förra året. Ni började ju söka i oktober om att hon skulle in i tvåan och här är det svaret. Det är helt rätt.
Då kunde jag inte hejda tårarna igen. Fast denna gång var det av glädje och oändlig lättnad. Det är först senare samma dag det slår mig att om det är första ansökningstillfället som räknas så är det klart att det inte gör något för utbildningsministeriet att tvära damen är tvär. Då har de liksom räknat med från första början att det tar ett halvår att få allt på plats. Minst. Det är en hisnande insikt. Inte så konstigt att tankarna går till en tapir. Jag trodde den var liten och smidig men visar sig vara stor och ful.
onsdag, mars 24, 2010
En hemmafrus vardagsbestyr
fredag, mars 19, 2010
tisdag, mars 16, 2010
Min lillebror är pappa!
lördag, mars 13, 2010
Forskningen har rätt
Så ingen borde ha blivit förvånad när Telma hade högläsning i klassen i torsdags och läste långa meningar och svåra ord på spanska som ett rinnande vatten. Men lärare Lilian och alla barnen tappade hakan. Det blev sådan uppståndelse på skolan att snart visste alla vad som hänt i klass tres högläsning. Bara Telma och en pojke till fick grönt ljus, alla andra hade fått gult eller gulrött.
Men när man tänker efter så är det ju egentligen inte så konstigt. Svenska och spanska låter som det står, mer eller mindre. Och Telma är en bokmal, på svenska. De kartonger vi skeppade hit var till hälften fulla med böcker till barnen. Och så har vi fått en påfyllning med 15 böcker innan jul. Många av böckerna läser hon om, bara för att hon tycker så mycket om dem. Idag kan vi konstatera att det var rätt satsning. Ju mer svenska, desto enklare har det varit att lära sig spanska.
Samtidigt bör man reflektera lite över att Telmas klasskamrater inte läser bättre. Vi har haft jättesvårt att hitta barnböcker på spanska. De som finns är svindyra och är egentligen bara de traditionella disneysagorna. Det finns ett enda bibliotek i hela landet. Vi har länge förundrats över den icke-existerande läskulturen och hur märkligt det är att barnen inte uppmuntras att läsa mer. För vad händer då, när barnen inte får godnattsagor eller läsa själva? Vad händer med deras fantasi, kreativitet och språkutveckling?
Kanske har jag läst för mycket forskning kring språkutveckling. Men faktum är att här någonstans tror jag att roten till Panamas bekymmer finns. Ett rikt språk och stark kreativitet är grunden att förstå omvärlden, lära sig nya saker och lösa problem. Det skulle det här landet behöva lite mer av.
Så länge kan vi gratulera Telma till att slå hela skolan med häpnad!
söndag, mars 07, 2010
Armen i gips - igen
Däremot har han blivit ännu mer poppis än vanligt. Telma och grannbarnen muntrar upp med teckningar, kort och små presenter. Blake kom t o m över med en gummigroda med brutet framben som hon lagt gips om. Alla har fått beundra röntgenbilderna och de vuxna behöver veta exakt vad som hände. Dock är inte Teo så sugen på att berätta. - No pasó nada, säger han. Det hände ingenting.
Nähä. Det är lika träligt att trilla ned från en klättervägg som förra gången, som att leka iskull, snubbla och trilla. Det är helt enkelt inget att berätta, tycker Teo. Ja, varför då egentligen, varför är det viktigare än om man kan rita på gipset, om man kan bada med det, vad det är gjort av och hur man lagt på det? Barn är fantastiska och vi vuxna så förutsägbara.
torsdag, mars 04, 2010
En hyllning till Konsum
Nu har hemlängtan avtagit. Jag kan tänka på er alla och den friska luften utan att det hugger i magen. Det finns bara en sak som har bitit sig fast, en bild jag inte får frammana för det är en pina att ha den på näthinnan: att få handla på Konsum på Lidingö en tidig söndagmorgon. Ni vet, då när det bara är jag och matvarorna. Kanske ett par butiksbiträden som i lugn och ro plockar upp varor och ler mot mig och hälsar trevligt när jag kommer med min vagn. Jag kan gå där och fundera på vad jag ska handla, och allt är så gott och fräscht och sunt och bara... underbart.
Jag har i ärlighetens namn alltid uppskattat Konsum. Det brukar inte vara så mycket folk och inte så stressigt. Sedan det där bonuskortet, handlar jag mer så får jag mer rabatt. (Är jag lurad?) Och så älskar jag KRAV-märkningen och att det alltid finns ett ekologiskt alternativ. Att Konsum är en del av kooperationen förstärker hela min känsla av att jag är en god människa när jag går där och konsumerar. Jag trycker alltid på biståndsknappen när jag pantar flaskor och naturligtvis går öresavrundningen till biståndsorganisationen Utan Gränser. Konsum får mig helt enkelt att känna mig som en god och sund människa.
El Rey får mig inte att känna mig som en god människa. El Rey får mig att känna mig som en lurad amerikanska. Det kan stå Doble Fibra (dubbla fibrer) på brödpåsen och när man läser innehållsförteckningen står där Vetemjöl, sirap, socker, jäsningsmedel och mjöl med fibrer. I fallande ordning. Hyllorna dignar av läsk, kakor och kex, chips av alla de slag, sockerstinna småyoughurtar och miljarder olika sorters hotdogs. Jag blundar och skyndar till köttdisken där jag åtminstone får känna mig lite local. Jag handlar numer hela kycklingar, kycklingdelar och olika köttstycken som värsta infödingen. Killarna bakom disken är riktiga slaktare och kan förklara allt om de olika delarna och hur man kan tillreda dem. Däremot tycker de att jag är lite besynnerlig som ber dem hugga huvudet av kycklingen innan de stoppar den i pappret.
För att inte tala om fruktdisken. Jag har lärt mig hur man skakar en passionsfrukt för att höra om den är mogen. Jag vet också vad som kännetecknar en finfin papaya. Visste ni att det finns fem olika sorters mango, med fem olika smaker? Att chilifrukter kan vara av olika styrka, söta eller beska, stora och små, och alla möjliga färger? I detta avseende, och det är jag fullt medveten om, står sig Konsum helt slätt. När jag går där i sommar så kommer jag naturligtvis att längta till El Rey.
Det förtar dock inte min längtan efter Konsum. Keso, filmjölk, Gyllengrova, Änglamark, färskpotatis, vetekross och åhhhh, prata inte om den - den färska laxen. Kära vänner, känn nu tacksamhet nästa gång ni veckohandlar. Ta på er mina glasögon och uppskatta det ni har. Sverige och Konsum är fantastiskt. Erkänn.