söndag, oktober 17, 2010

"Hur BOR ni"

I somras fick vi ofta frågan om hur vi bor. Så här ser vårt hus ut. Det är ett parhus och byggt av amerikanerna i närheten av slussen som de bevakade. Hela området består av samma byggstil, ibland en våning, inbland två eller tre våningar. Ingången ofta på baksidan av huset, en trappa upp. Nedersta våningen var ofta, och är fortfarande ofta, den inneboende hemhjälpens våning. Längst upp är sovrummen. På denna bild ser man vår trädgård också, med mina planterade bouganvillas, hibiskus, jasmin och andra växter som är tropiska och som jag inte visste fanns förut. Jag har märkt att de blommar lite när som, inte så där som hemma att man kan planera en trädgård efter blomingstiderna...
Bredvid palmen, framför basketkorgen, är min köksträdgård. Där växer nu en bananplanta, ett papayaträd, ett litet mangoträd och paprikor. I krukan har vi ett avokadoträd som snart måste sättas i marken, det växer så det knakar. I krukor har vi också oregano (snart en oreganobuske) och rosmarin och basilika. Dessa kryddor är inte precis tropiska kryddor, så det är en kamp att odla dem. Jag har också hållit liv i pelargonerna som man sa aldrig skulle kunna växa i låglandskapet. Däremot inomhus växer ingenting. Vi har en orkidé vars blad fortfarande är gröna men som inte blommat en enda gång.

Å så bilen, en Hyundai Tucson gris. (grå) En SUV av det enkla skälet att vi vill överleva en eventuell krock. Som sagt, Panama är et korrupt land och här köper folk sina körkort. Bakom trappan skymtar vår fotbolls, frisbee, baseboll eller trampolinpark. Den håller Rudolfo klippt så att våra barn kan leka där. Fast just nu, i skrivande stund, så smyger hela gatans barngäng mellan husen i en ny lek som Telma uppfunnit- spyleken. Den är inte vad den låter, utan är en lek där man Spionerar på varandra i lag och med hjälp av walkie-talkies kommunicerar med varandra. Det verkar vara en vansinnigt rolig lek för den har hållit på i flera dagar och vi har fått ha gemensamma läxtider mellan husen för att få ordning på rutinerna.
Så ni som tror att vi bor I djungeln, och är oroliga för att komma och hälsa på, så hoppas jag med dessa bilder visa att vi bor i ett högst civiliserat bostadsområde med klippt gräs, asfalterade gator och välansade trädgårdar. Barnen är ute trots att det skymmer, utan hjälm, skottväst eller rustning. Vi bor bara VID djungeln och för det mesta vågar sig inte krokodilerna, boaormarna eller sengångarna ut därifrån.

2 kommentarer:

  1. Telma, jag berättade för bland annat Albert och Christoffer om krokodilen som vandrade in på banken. De såg närmast förfärade ut, men samtidigt kunde jag ana att de tyckte att det var väldigt coolt att ha en klasskompis som bor på ett ställe på jorden där krokodilerna går till banken.

    Vi är vääääääldigt sugna på att komma och hälsa på ska ni veta! Vi måste räkna slantarna och kolla in semesterdagarna bara.

    Kram / Cilla

    SvaraRadera
  2. Ni är såååååååå välkomna!!! Pengar är till för att användas och vad kan vara bättre än att uppleva äventyret i Panama? Kom! Andreas

    SvaraRadera