torsdag, juni 24, 2010

Att leva i hettan

Nu vet vi hur varmt vi har det. Den nya airconditionmaskinen har en termostat som berättar hur varmt det är inomhus. Vi har ställt in den så att den slår på när det är 28 grader varmt. Det är ungefär då vi känner kladdet krypa fram genom porerna och det är jobbigt att andas. Då kör maskinen igång och det dånar i huset tills det är ungefär 26 grader varmt. Då börjar vi frysa och tycka att de är för kallt. Vår nedre gräns i termostaten när maskinen slår av är alltså vid kyliga 26 grader. Vad har hänt?

Det konstiga är att vi har börjat frysa på nätterna också. Vi stänger alltid av aircon på natten och kör bara med en sådan där vacker takfläkt i sovrummen. Den senaste månaden har vi behövt stänga av den fram på morgontimmarna för att vi haft det för kallt. Och kom nu ihåg att vi fortfarande bor på norra halvklotet och att rent sol- och klimatmässigt bör det faktiskt vara sommar här också.

Vad är det som har hänt? Utomhus är det samma temperatur året om. På dagarna kan det vara kring 32 och på nätterna kring 27. Årstidsvariationen beror på om det är regnperiod eller inte. Det blir varken varmare eller kallare på deras sommar som är vår vinter fast egentligen är det ju deras vinter också fast de kallar dec-mars för sommar får då regnar det inte. Men det är samma temperatur. På deras vinter, dvs nu, kan det däremot vara olidligt varmt eftersom värmen är så otroligt fuktig. Som idag. Det var som att möta en varm våt vägg när man går ut.

Så därför är det oförklarligt att vi plötsligt börjar frysa om nätterna. Har det skett klimatförändringar, är vår nya aircon som i allt annat är lika med den gamla, effektivare, eller har vi helt enkelt börjat vänja oss?

Hur ska det gå för oss i kalla Sverige i sommar?

5 kommentarer:

  1. Fantastiskt!!!! Hur vet ni allt om temperaturerna? Inbyggd termometer i kroppen (?)
    för ni har väl inte lyckats köpa något termometerliknande verktyg.

    Midsommarkramar från pappa som nyss var och handlade svenska jordgubbar och som snart skall åka till Nora för att fira med gamla vänner

    SvaraRadera
  2. Ni är väl helt enkelt gjorda för tropikerna och Panama. Vi använde fortfarande efter två år i Panama luftkonditionering på nätterna. Däremot måste jag erkänna att jag just har gått in från den svenska midsommarkvällen på grund av kylan, men det gjorde mina svenskhärdade släktingar också! Glad midsommar på er!

    SvaraRadera
  3. Jag säger som Jonas: Man blir soft i södern.
    Vi hackar tänder nu när det är runt 17 grader på morgnarna och jag blir förvånad varje gång det inte syns något vitt utandningsmoln - för det KÄNNS som om "kylan" borde synas.

    SvaraRadera
  4. Midsommar? Oj då, det har vi missat.

    Far! Det följde med en termometer på panelen till aircondition så nu vet vi i alla fall hur varmt det är i vardagsrummet. Vi har nu skrivit upp en hederlig kvicksilvertermometer på inköpslistan i Sverige. Det kan ju fortfarande vara intressant att veta hur varmt vi har det utomhus...

    Och i min föreställningsvärld så tror jag ju att jag kommer att uppskatta när det blir lite kyligt på kvällskvisten där hemma. Men det återstår verkligen att se. Snart får vi veta!

    SvaraRadera
  5. Jag hoppas innerligen att ni kommer uppskatta lite kyligare temperaturer, inte bara på kvällskvisten.. Mer säger jag inte, det får bli en "överraskning" då ni kommer hit, vilket ju är snart - JJJIIIPPPPEEEEE!!!!!

    SvaraRadera