onsdag, november 24, 2010

Skolans revansch!

Det är med glädje och lättnad jag kan berätta att Isaac Rabin är en riktigt, riktigt bra skola. För det mesta. Som nu till exempel. De senaste sex veckorna har Telmas klass arbetet med det ämnesövergripnade temat "Samhällets serviceinstitutioner". Andreas hjälpte till att ordna ett besök på Röda Korsets lager och kommunikationscentral. Mycket spännande att se på överlevnadspaketen som skickas till katastrofområden, jeeparna som står redo att skeppas och Ericsson Response System som används när något hänt.

Telma har också tillsammans med klassen besökt ett galleri, stadens Kulturförvaltning samt Räddningsverket. Och de har träffat Kevin fem år som har leukemi. När han berättade om sig själv sa han att han förvisso inte ägde en säng, (han kommer från en mycket fattig familj på landsbygden) men han önskade sig lakan med bilar på. Och hans högsta dröm var att ha en sådan där bil som drivs av batteri men som man kan sitta i och köra. Vi föräldrar gav 20 dollar var och klassen köpte in en säng, lakan med bilmotiv och en batteridriven bil. I torsdags åt klassen frukost tillsammans med Kevin. Telma berättade att Kevin knappt trodde sina ögon när han öppnade kartongen med bilen. Vilken stolthet barnen kände när de såg att de kunde göra en pojke så oändligt lycklig.
Avslutningen på detta tvärsektoriella tema ( det är ett nytt var sjätte vecka) var en legostad. Alla barn fick ta med sig lego hemifrån och de institutioner de inte lyckades bygga av lego gjorde de av kartong och målarfärg. En fantastisk övning: "Hm, vad finns i en stad. Hus att bo i. Restauranger. Köpcentrum. Och en park! Vi behöver en park så folk kan leka och springa och vila. Med lyktstolpar så att man kan vara där på kvällen. Och parkeringsplatser. Och bussar så att alla inte behöver köra bil! Min bror har en polisstation (det var Telmas bror det) jag frågor honom om jag får ta med den."

Allt i ett. Kul, lärorikt, kreativt och fullt av samarbete. Barnen förundras förvisso hur Telmas mamma kunde bygga ett höghus, det var faktiskt färdigbyggt sedan länge tillbaka och hör till en legostad som vi byggde här hemma den veckan båda barnen var sjuka, utan instruktioner. Telma svarade: "- Min mamma är jätteduktig att bygga utan instruktion, för när hon var liten så fanns det inga instruktioner!" Jösses. Håller jag på att bli gammal?

Till vänster i bild står Shoonit, läraren bakom Telmas magiska engelskainlärning. Hon som med förståelse, beröm, uppmärksamhet och pedagogisk finess fått Telma att på bara några månader komma ikapp och förbi klasskamraternas engelskanivå. Jag vill bara säga det. Isaac Rabin har gjort revansch. Med råge. Den här gången.

1 kommentar: