tisdag, juli 13, 2010

Strejk och annalkande trafikkaos

Imorgon är 24 timmars strejk utlyst. Det är oklart, hur, var, när och vem som strejkar, men Röda Korset spår trafikkaos och manar kollegorna som bor i andra änden av stan att jobba hemifrån. Här protesterar man inte riktigt på samma sätt som i Sverige. Här söker man inte om polistillstånd för en demonstration och informerar allmänheten i tid om var och mellan vilka klockslag protesten äger rum. Demonstrationståget får sedan definitivt inte poliseskort genom stan. Här är det tvärtom. Polis och allmänhet ska inte veta, för annars är det ju ingen riktig protest.

Klart är i alla fall att om många personer är arga samtidigt här i landet så stänger de som är arga av en väg. I grannprovinsen häromdagen var det till och med en bro de barrikaderade. Polisen kom och två dog och 150 personer av de protesterande skadades . Det är ett ju ett effektivt sätt att protestera. Det lamslår allt om inte trafiken fungerar. Särskilt eftersom ingen vet innan var och när själva vägavstängningen kommer att äga rum.

Hemma i Ciudad del Saber är vi säkra förstås. Det är ingen vits med att stänga av en väg där vi bor, men inne i Panama City där det redan är kaos så kommer det bli ännu mer kaos. Ingen av familjen Sandin, eller någon vi känner, kommer att vara ens i närheten av city under de 24 timmarna som strejken är utlyst. Vi lovar.

Folk är förbannade på en nystiftad lag som de kallar för Chorizolagen. Den rättar till diverse lapsus i arbetsrättslagar som har blivit tokigt sedan militärjuntan på sextiotalet. För en oinvigd är det obegripligt, särskilt som allt troligen förvrängts av ilskna känslor på vägen. Lagen ska möjliggöra att man ska få arbeta på söndagar och då få kompensationsledigt och så ska man reglera polisernas möjlighet att skjuta tjuvar på arbetstid etc. De panamenjer vi känner tycker att president Martinelli har skäl för att reda upp i röran som blivit allt rörigare de senaste decennierna (Martinella valdes för bara ett år sedan och är en mycket aktiv och initiativrik karl, faktiskt verkar det vara till det bättre.) Men Katolska kyrkan har gått i taket. Jobba på söndagar! Tre fackförbund är ilskna och "vanligt folk" verkar vara rädda för att de nu ska kunna bli skjutna utom eller inom polisens arbetstid, vilket det nu var.

Så ett par dagars översvämningar i city kommer nu följas av trafikkaos. Inga bussar kommer att gå och många kommer troligen att inte komma till jobbet imorgon. Men Martinelli verkar fast besluten om att genomföra lagen. Han avbokade sin resa till VM-finalen för att det är oroligt i landet. Han är inte populär just nu, men han verkar stå på sig. En politiker med råg i ryggen. Det bådar gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar