torsdag, december 08, 2011

Volvo löser samhällsstyrningen


Kollektivtrafik kommer att lösa Panamas problem. Nya Metrobussen är startskottet för ett nytt sammanhållet Panama. I denna kan såväl fattiga som rik och alla däremellen åka. Det kostar fortfarande bara 25 cent för en tur, men det finns air-condition och tre personer behöver inte trängas på ett säte anpassat för skolbarn. Vi har sett herrar i finkostym sitta bredvid indianskor. Slitna vägarbetare åker med unga universitetsstudenter. Folk kan numer kliva av en buss och fortfarande lukta gott. Det kommer att göra all skillnad.

Dessutom ska vi få bussfiler. Det behöver möjligen inte betyda något i ett laglöst och trafikvidrigt samhälle, men det är en signal om att kollektivtrafik bör uppmuntras. Det är POSITIVT att åka buss. Det innebär att det också är positivt att vi alla tar oss fram på samma sätt, att vi kan mötas i ett så segregerat samhälle. Faktiskt blir det enda stället i Panamas samhälle där samhällsklasserna möts utan över/underordning. (Det andra stället är naturligtvis i hemmen där frun är chef och arbetstagaren är anställd) För man möts ju inte i skolan. Inte i affärerna. Inte i shoppingcentren. Inte på bio. Inte ens på stranden faktiskt.

Men nu, sedan ett halvår tillbaka kan man alltså mötas på bussen. Och nu har de börjat borra för en tunnelbana. Det kommer också göra att allt trafikkaos som uppstår i samband med tunnelborrningar kommer tvinga folk att börja åka buss. Storartat.

Så i den negativa spiralen av lågt mellanmänskligt förtroende, kraftig ojämlikhet och dålig samhällsstyrning så är det människors förtroende för varandra som kommer att åtgärdas först. För när människor ser att de man inte känner inte är farliga så kan man börja lita på varandra. Då behövs inte de fattiga hållas på mattan utan kan få chanser att förbättra sina liv. Som att få öppna bankkonton utan för stor byråkrati. Eller få ordentliga svar när de vill veta hur man gifter sig, hur man skriver in sig i försäkringskassan eller vill göra rätt för sig på något annat sätt. Ojämlikheterna minskar och politiker och offentliga tjänstemän kommer att våga ta allas intresse i beaktan.

För faktum är att det finns en korrelation. I samhällen med högt mellanmänskligt förtroende så är ojämlikheten mindre och samhällsstyrningen bättre. Och en spiral är cirkelformad, alltså borde man kunna börja i vilken ände som helst. Varför inte i denna?

1 kommentar:

  1. Intressant idé. Dock kan du ju din Putnam och vet att södra Italien efter 400 år inte har tagit sig ur sitt underläge. Men de har ju inte haft Volvobussar i så många år förstås, än mindre tunnelbana.

    Kram från pappa

    SvaraRadera