söndag, december 11, 2011

Noriega har anlänt

Efter 22 år fick alltså Manuel Antonio Noriega andas panamansk luft igen ikväll. För en halvtimme sedan passerade han vårt bostadsområde på vägen till det gamla amerikanskbyggda fängelset i Gamboa. Alla Panamas TV-kanalar visar bilder på polisryggar och herrar som väntar, täcker sikten och fumlar. Den spansktalande versionen av CNN är helt förbluffad över hur hemligt, konstigt, desinformerande och märkligt ankomsten skötts. Var är transparensen undrar de. Det är en världshändelse, historia skrivs när Noriega kommer hem och justitieminsitern hävdar att herren i rullstolen är en övningssimulering. Oj, nej det var det visst inte. Det var nog han trots allt.

I själva verket lurade man pressen. Strax efteråt häktades en journalist som kom lite för nära för att ta det där fotot som pressen förhindrats ta. Istället har nu justitieminsitern själv tagit ett foto på Noriega på sin mobiltelefon som hon visar för pressen för att konfirmera att han är han. Tack och lov går pressen i taket. Unisont rasar nu internationell och nationell press för att de för det första inte fått någon information, för det andra för att de förhindrats ta de bilder som hela världen är intresserad av "i respekt för Noriegas önskan att inte delta i en mediacirkus" och för det tredje för att de medvetet lurats. Och så klart för att en journalist häktats för att han gjort sitt jobb. CNN undrar förstås vad Panama har för intresse i att skydda en diktator.

Finns det en verklig riskbild mot honom, är alla märkliga säkerhetsstrategier baserade på att alla panamenjer rasar mot hans ankomst? Nja, vi har sett bilder på fyra änkor efter Noriegas massaker på elva militärer den tredje oktober (Vilket år? De säger de inte, det verkar vara kraftigt inpräntat i varje panamenjers minne.) som har handskrivit ett blädderblockspapper om att de vill att han ska återvända till Frankrike. Det ryktas om att det ska vara protester på huvudgatan men eftersom TV-teamen inte får korrekt information om när han kommer, var han kommer och om det verkligen är han, så har de tvingats ha intensiv bevakning av fängelsegrinden hela kvällen, utifall att något ska hända.  

Annars är gemene man också upptagen av att diskutera, sprida och bemöta desinformation. Det sägs att han ska få ha tillgång till både TV och internet i cellen. Att cellen egentligen är en lyxig lägenhet som han skulle ha betalat 100 000 dollar för. Att han ska flytta tillbaka till sin mansion på kusten. Etc etc. Och det gör folk verkligt förbannade. Så visst, indignation och ilska. Men att planera ett attentat? Så arga verkar man inte vara. Han är 77 år och sitter i rullstol. Men efter kvällens mediablunder är det säkert en och en annan ansvarig som sitter löst.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar