tisdag, december 14, 2010

Leva utan vatten

Det finns 900 miljoner människor i världen som inte har vatten hemma. Jag besökte en by en gång i Tanzania där kvinnorna fick gå en mil på morgonen för att hämta vatten i en kruka på huvudet. Varje morgon. Det slipper vi. Andreas tog bilen och åkte till el Rey och köpte småflaskor (de stora och dunkarna var redan slut!) i sex-pack. Och vår pool har samlat regnvatten till att spola toan med. Så det går ingen nöd på oss. Även om det känns så.

Tänk att det är först när man är utan vatten som man inser hur ofta man vrider på kranen en dag. Hur beroende man blir. Tvätta händerna, skölja av något, diska, koka kaffe, koka ris, koka ägg på morgonen. Bara att torka av bordet kräver vatten. Air-condition har något vattensystem och funkar inte. Och eftersom tvättmaskinen gått sönder så har vi dessutom en halv blöt ourskjöld tvätt liggandes i diskhon. Alla baljor och hinkar vi äger har vi ställt ut för att samla regnvatten.

Det blir ju värre i det här vädret också. Att gå och lägga sig på kvällen utan att duscha är otänkbart. Bakterierna frodas. Och allt blir lite smutsigare i leran och fukten. Dessutom kan vi inte klaga. Tänka alla de i det här landet som aldrig har vatten, eller som bor i hus utan klinkers på golvet, med betongväggar, jordgolv och korrugerad plåt som tak. Hur har de det nu?

På bilden ovan ser man ett halmtak skymta. Normalt sitter vi under det taket i utemöblerna och äter grillkorv, med torra fötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar